به گزارش آی فیلم 2 ، هنر آشپزی بخش جداییناپذیر از رسم ریشهدار مهماننوازی مردم افغانستان است.
نوع آشپزی افغانستان با کشورهای همسایه مانند ایران، تاجیکستان، ازبکستان، ترکمنستان و پاکستان اشتراکات فراوانی دارد. تنوع غذاهای افغانستان زیاد است که علت آن تنوع جغرافیایی و قومی این کشور می باشد.
مردم افغانستان مردمانی بسیار مهمان نواز و دست و دلباز هستند. به طوری که ممکن است یک رأس گوسفند را در یک مهمانی چند نفره قربانی کنند و پخته و در کنار مهمانان میل کنند.
بیشتر گردشگران و توریست ها برای خوردن معروف ترین غذاهای افغانستان به این کشور سفر می کنند.
بولانی، قابلی پلو، برانی بادنجان، شوربای کله، آی خانم و ...و چندین و چند غذای معروف دیگر کشور افغانستان شهرتی جهانی دارند.
در ادامه با طرز تهیه «آی خانم» یکی از غذاهای مزه دار افغانستان آشنا می شویم( این غذا بیشتر در ولایتهای «جوزجان»، «تخار» و «بلخ» پخته میشود).
مواد لازم :
آرد ترمیده (برای خمیر)، گوشت گوساله یا مرغ، زردک، کچالو، گشنیز، کَرَم، بادنجان رومی، مصاله دیگ، نمک و مرج، روغن و چکه سیردار .
طرز تهیه :
اول از همه باید خمير را از شب قبل تهيه کنید.این خمیر بايد كمی از خمير «منتو» نرم تر باشد.
نسبت آرد و آب می تواند ۲ پیمانه به سه چهارم لیوان باشد. خمیر را گلوله گلوله کرده و در جایی نگه دارید. روی آن پلاستیک بکشید که خشک نشود.
اکنون باید زردك و كچالوی خام را بشویید و آن ها را پوست كرده و رنده کنید.
در مرحله بعدی بادنجان رومی را با دست ريز ريز كرده و بعد گشنيز را هم به آن اضافه کنید.
وقتی همه مواد با هم مخلوط شدند گوشت را ريز ريز کرده و بعد به آن نمك و مرچ را هم اضافه کرده و خوب با هم ترکیب کنید.
حالا خمير را گلوله گلوله برداشته اول از درجه ۵ و بعد از درجه ۲ ماشین آش(رشته بری) بگذرانيد . این خمیر نباید زیاد هم نازک شود. البته اگر ماشین آش نداشتید می توانید با وردنه آن را به قطر مناسب نازک کنید.
خمير را به شكل طويل بریده و در روی یک تخته با كمی آرد صاف کنید.
از مواد تهيه شده بر روی همه خمير مانند شکل پخش كنيد سپس به شکل عمودی خمیر را برش دهید.در آخر با اسفنج بالای خمير ها روغن بزنید تا خشك نشوند.
اکنون باید آن ها در در ظرفی دلخواه بخار پز کنید و دقت کنید که خمیر زیاد نرم نشود.
بعد از آن مدتی قالبها را از آتش دور میکنیم و در فضای باز میگذاریم. همین که خود را کمی گرفت(به خاطری که از هم جدا نشوند) با احتیاط از دیگ کشیده در غوری میگذاریم و خرد خرد میکنیم.
روی آن را با چکه و بادنجان رومی تازه ریزه شده تزیین میکنیم.
برخی میل دارند که کمی دال نخود را هم خورشت درست کنند و یک جا با «آیخانم» نوش جان کنند.
در این ویدیو طرز تهیه این غذای مزه دار توسط بانوی هنرمند افغانستان را مشاهده می کنید که توسط چینل Ashpazkhane Mazar نشر شده است.
م ح/ ب م
آی خانم عالیه